Van maandag 28 maart tot en met vrijdag 8 april vindt op vliegbasis Leeuwarden de internationale jachtvliegoefening Frisian Flag 2022 plaats. Verschillende internationale deelnemers beoefenen gedurende twee weken complexe missies in internationaal verband. Tweemaal per dag kiezen ongeveer 30 toestellen het luchtruim voor een trainingsmissie, en ik was de eerste dag van de oefening aanwezig om de volgende platen te schieten.
De deelnemers aan deze editie van Frisian Flag vormden een divers veld van landen. Voor Nederland was het de eerste keer in de geschiedenis dat de F-35A Lightning II meedeed. De Amerikaanse bijdrage bestond uit twaalf F-16C Fighting Falcons van de Italiaanse basis Aviano. De meest opvallende deelnemer aan deze editie was de Canadian Air Force. Het is de tweede keer dat deze luchtmacht meedeed aan de oefening. De Canadezen zijn sinds de spanningen oplopen steeds actiever in Europa als lid van de NAVO. De Canadezen hadden in het verleden al meerdere uitzendingen naar Roemenië en zijn nu in Europa voor hun volgende missie. Frisian Flag was voor de piloten de perfecte oefening om in de Europese samenwerking te trainen.
Aanvankelijk zou ook de Poolse luchtmacht deelnemen, maar zij moesten hun bijdrage annuleren vanwege hun hoge paraatheid in Polen vanwege de Oekraïense oorlog. De Italianen vervingen de Poolse luchtmacht door een paar Tornado IDS’en en EF2000 Eurofighters naar de oefening te sturen. Een vaste deelnemer in alle jaren is Frankrijk. Ook dit jaar stuurden ze weer Mirage 2000D-jagers naar de oefening. Bovendien deed ook de Franse marine mee aan de oefening door mee te vliegen met hun Rafales.
Hoe is Frisian Flag ontstaan?
De naam Frisian Flag werd gekozen naar analogie van de verschillende vergelijkbare oefeningen die allen ‘Flag’ in hun naam dragen, zoals ‘Red Flag’ (Verenigde Staten) en ‘Maple Flag’ (Canada). ‘Red Flag’ verwijst naar de rode vlag die bij een oefenterrein wordt gehesen als daar een willekeurig krijgsmachtonderdeel actief is. In de naam Frisian Flag is de verwijzing naar de provincie Friesland opgenomen als thuisprovincie voor de vliegbasis. Al decennia lang vinden er internationale oefeningen met grote hoeveelheden gevechtsvliegtuigen plaats vanaf vliegbasis Leeuwarden. Uit al deze oefeningen is het huidige Frisian Flag geëvolueerd, dat sinds 1999 deze naam draagt en alom bekend is.